Addressable TV, de gamechanger die nu echt van start gaat.

Na 2,5 jaar van intensieve voorbereiding heeft de markt op 10 september groen licht gegeven voor de lancering van addressable TV. Op 14 oktober is het zover: de eerste commerciële spots en campagnes worden live uitgezonden. Dit is een mijlpaal voor Talpa Media en de gehele tv-industrie. Maar hoe komt zo’n baanbrekende innovatie tot stand? Allard Korenhof, Director Data Intelligence & Strategy bij Talpa Media, neemt ons mee achter de schermen.

Column.

Een toekomst vol mogelijkheden.

2024 is het jaar waarin we televisiereclame nog persoonlijker en relevanter maken. Met addressable TV kunnen merken hun doelgroep op een persoonlijker niveau aanspreken, wat meetbare resultaten oplevert. Deze innovatieve technologie combineert de brede impact van traditionele televisie met de precisie van data-gedreven advertenties. Dit maakt addressable TV een onmisbaar instrument voor adverteerders die niet alleen willen opvallen, maar ook willen inspelen op de specifieke interesses van hun publiek.

Hoe kan addressable TV jouw merk helpen om zowel massaal als gericht op te vallen?

- door Allard Korenhof.

2022 MT 07 Allard Korenhof 1 (1)

Een nieuwe aanpak voor televisiereclame.

Toen we bij Talpa Media aan dit project begonnen, kozen we voor een pragmatische aanpak. Onze eerdere ervaringen met KPN in addressable TV maakten ons alert op de technische uitdagingen. Toch bleek al snel dat niet alleen de techniek, maar ook de verrekening van GRP’s minstens zo belangrijk was. We wilden geen half product lanceren. De veranderingen in de tv-currency moesten volledig transparant zijn en breed gedragen worden door de markt.

Het proces kende pieken en dalen. Er waren momenten van euforie, zoals de eerste keer dat we een commercial naadloos konden vervangen. Ook het ontwikkelen van een marktbrede oplossing voor het verrekenen van GRP’s gaf energie. Maar zoals dat gaat met innovaties, waren er ook technische tegenslagen die voor vertraging zorgden.

Samenwerking: de sleutel tot succes.

Het succes van addressable TV staat of valt met samenwerking. Technologisch werkten we nauw samen met Ziggo, terwijl Kantar het mogelijk maakte om het signaal meetbaar te maken. Het Nationaal Media Onderzoek (NMO) nam de verantwoordelijkheid voor het meten en verrekenen van de nieuwe currency. Samen met Ad Alliance hebben we de marktstandaard ontwikkeld. En natuurlijk waren mediabureaus en adverteerders onmisbaar in dit proces: zij draaiden pilots en testcampagnes die ons belangrijke inzichten gaven.

Rood Blauw

Wat brengt addressable TV?

Nu de lancering voor de deur staat, vragen velen zich af wat addressable TV precies zal betekenen. Voor Talpa Media is dit geen technisch experiment, maar een cruciale stap in de digitale transformatie van ons gehele ecosysteem. Voor merken en mediabureaus biedt het nieuwe kansen om hun publiek relevanter en effectiever te bereiken.

Addressable TV geeft ons de mogelijkheid om gepersonaliseerde, data-gedreven advertenties te leveren. Dit betekent dat consumenten advertenties te zien krijgen die beter aansluiten op hun persoonlijke interesses en gedrag. Tijdens een pilot met de Nationale Postcode Loterij in december 2023 hebben we bijvoorbeeld aangetoond hoe goed dit werkt in de praktijk.

Het gaat echter om meer dan alleen het ‘targetten’ van spots. Addressable TV is de eerste stap richting nieuwe samenwerkingsvormen tussen mediabedrijven, merken en technologieproviders. Samenwerking is essentieel om de volgende golf van innovatie te realiseren.

Rood Blauw (1)

De toekomst van televisie: massabereik én relevantie.

In de komende periode gaan we samen met mediabedrijven en adverteerders ontdekken welke rol addressable TV kan spelen in de mediamix van de toekomst. Waar reguliere tv nog steeds onmisbaar is voor het massaal en snel bereiken van een breed publiek, biedt addressable TV de mogelijkheid om diezelfde kracht te combineren met precisie-targeting. Samen vormen ze een krachtige combinatie die merken in staat stelt zowel de massa te bereiken als hun boodschap persoonlijker te maken.

Ik ben ervan overtuigd dat we de juiste balans zullen vinden tussen technologische innovatie en consumentgericht adverteren. We hebben in ieder geval alles in huis om een sterke propositie neer te zetten. De techniek is klaar, de meetmethodes zijn gevalideerd en de pilotcampagnes zijn succesvol afgerond.

Maar ondanks alle voorbereidingen begint de echte reis nu pas. Een reis die we niet alleen aangaan, maar samen met mediabureaus, adverteerders en technologiepartners. We staan aan het begin van een nieuw hoofdstuk in televisie-advertising, en ik kijk ernaar uit om samen te ontdekken wat de toekomst ons gaat brengen.

Blauw Groen
ConnectLab.

Samen innoveren, samen leren.

Addressable TV biedt ons een fantastische kans om televisiereclame relevanter en doelgerichter te maken. Net als bij de ontwikkeling van de QRomo hebben we ontdekt dat échte innovatie ontstaat door samen te experimenteren. In ons ConnectLab werken onze Advanced Advertising experts nauw samen met klanten en partners om nieuwe, baanbrekende advertentieoplossingen te testen en te verbeteren.

Benieuwd geworden? 

We nodigen je graag uit om addressable TV of een van onze andere innovatieve producten bij Talpa Media ConnectLab te testen. De pilots zijn het hele jaar door beschikbaar! Stuur mij een bericht of neem contact op met jouw client lead bij Talpa Media.

Gekleurd vlak rood met blauw.

Over Allard Korenhof.

Allard Korenhof werkt al zijn hele carrière in de media. Hij is al bijna 10 jaar onderdeel van Talpa Network, en managede in die periode diverse data en intelligence teams. Met zijn enorme drive voor nieuwe inzichten, innovatie en optimalisatie geeft hij een boost aan het ConnectLab en Special Advertising team van Talpa Media.

Vorige jaar behaalde Korenhof zijn postdoctoraat Digital Innovation and Transformation, waardoor hij een nog betere link weer te leggen tussen de veranderende media-industrie en Talpa Network’s eigen digitale transformatie. 

Voordat hij bij het Talpa Network startte, was hij zes jaar werkzaam bij de Ster en daarvoor bij CBS Outdoor.

2022 MT 07 Allard Korenhof 6

Meer inspiratie?

2024Talpamediainside Aflv4

Talpa Media

07 okt. 2024

Luister naar Talpa Media Inside en ontdek meer over de campagne Stemmenjacht op Radio 538.

Shutterstock 2434551723 Optie1

Interview

26 jul. 2024

Joost Brakel: "Werken met AI is net als pianospelen, je leert het door te doen."

Scherm­Afbeelding 2024 08 14 Om 13.26.29 (2)

Innovatie Hub

Samen creëren we het bereik van de toekomst.

Neilpatel

Event

10 jun. 2024

Recap event: Opvallen en slimmer werken, aldus internationale top-marketeer Neil Patel.

2024Talpamediainside Aflv4

Talpa Media

07 okt. 2024

Luister naar Talpa Media Inside en ontdek meer over de campagne Stemmenjacht op Radio 538.

Shutterstock 2434551723 Optie1

Interview

26 jul. 2024

Joost Brakel: "Werken met AI is net als pianospelen, je leert het door te doen."

Scherm­Afbeelding 2024 08 14 Om 13.26.29 (2)

Innovatie Hub

Samen creëren we het bereik van de toekomst.

Neilpatel

Event

10 jun. 2024

Recap event: Opvallen en slimmer werken, aldus internationale top-marketeer Neil Patel.