Social Update #3. Wie is de grootste influencer; Barbie of Margot?

Het is weer tijd voor een #SocialUpdate, en deze maand duikt onze Head of Strategy Social, Bob, in de Barbie-hype. Lees snel verder.

Blauw Rood
Gepubliceerd: 27 jul. 2023

Wie is de grootste influencer; Barbie of Margot?

door Bob ten Berge, Head of Strategy Social 

Welkom bij de epische strijd tussen twee invloedrijke grootheden! In de ene hoek hebben we Barbie, de tijdloze plastic pop die al sinds 1959 harten verovert. In de andere hoek hebben we Margot Robbie, de actrice die ons allen heeft betoverd met haar talent en schoonheid. Beide vrouwen hebben hun stempel gedrukt op de populaire cultuur en hebben een enorme impact op het leven van mensen, wereldwijd. Echter met de recente filmrelease van Barbie: The Movie is het tijd om de discussie aan te wakkeren: wie van de twee heeft een grotere invloed op de wereld van vandaag, via social media? Barbie of Margot Robbie?

Laten we daarom eens dieper ingaan op de erfenis en invloed van elk van deze iconische figuren, met een bijzondere focus op hun indrukwekkende aanwezigheid op social media.

Barbie – een Tijdloos Icoon

Barbie is misschien wel dé meest herkenbare speelgoedpoppen ter wereld en heeft generaties lang miljoenen harten veroverd. Sinds haar introductie in 1959 heeft Barbie zich ontwikkeld tot veel meer dan alleen een pop. Ze heeft zichzelf getransformeerd tot een symbool van vrouwelijke empowerment, diversiteit en inclusiviteit. Barbie is niet alleen een mode-icoon, maar ook een rolmodel voor vele jonge meisjes over de hele wereld. Haar populariteit blijft groeien dankzij de voortdurende evolutie van haar imago en de aanpassing aan de hedendaagse maatschappelijke veranderingen. En dus heeft Barbie óók een "sterke" aanwezigheid opgebouwd op social media-platforms zoals Instagram, YouTube en TikTok. Barbie deelt niet alleen inspirerende posts, maar ze heeft ook een enorme online community opgebouwd, waar ze jonge meisjes over de hele wereld positief beïnvloedt.

Margot Robbie – van Actrice tot Invloedrijke Ster

Margot Robbie is een getalenteerde Australische actrice die snel is opgeklommen in Hollywood. Haar optredens in films als The Wolf of Wall Street", Suicide Squad en Once Upon a Time in Hollywood hebben haar wereldwijde erkenning gebracht. Maar Margot Robbie is meer dan alleen een actrice. Ze heeft haar invloed gebruikt om belangrijke kwesties aan te kaarten, zoals gendergelijkheid en klimaatverandering. En met haar sterke aanwezigheid op sociale media heeft ze een groot aantal volgers opgebouwd en haar platformen gebruikt om bewustzijn te creëren voor sociale dilemma’s en milieuactivisme.

Als we de impact van social media vergelijken tussen Barbie en Margot Robbie, is het duidelijk dat Barbie een grotere aanwezigheid op social media heeft en meer directe invloed heeft op jonge meisjes. Barbie heeft met haar online community een wereldwijd platform gecreëerd om meisjes te inspireren, zelfvertrouwen op te bouwen en belangrijke boodschappen over te brengen. Haar impact op social media gaat dus verder dan speelgoed alleen en heeft invloed op jonge generaties op een bredere schaal. We kunnen dus stellen dat de levensstijl van Barbie geen kortetermijnbeïnvloeding is, maar een jarenlange standvastige relatie, hangend op “diepgaande” fantasieën. Maar ook een fenomeen als Barbie twijfelt aan haar identiteit en bestaansrecht (SO: ga de film zien), en heeft het echte leven nodig om te groeien. Een mooi voorbeeld hiervan is de collab tussen ZARA x Barbie, met hun spraakmakende roze kledingcollectie: . Een regelrechte hit, want iedereen wil blijkbaar op Barbie lijken. Barbie lijkt dus haast de nieuwe Kim!

Aan de andere kant van het spectrum hebben films het vermogen om mensen diep te raken, emoties op te wekken en belangrijke boodschappen over te brengen. Films hebben de kracht om een universele taal te spreken en kunnen een bredere impact hebben op de samenleving als geheel. Margot Robbie heeft met haar indrukwekkende acteervaardigheden en keuze van rollen een breder publiek weten te bereiken en heeft zo de kracht om verhalen te vertellen die mensen kunnen inspireren, uitdagen en inzicht kunnen bieden in de menselijke ervaring. Dus hoewel Barbie misschien een grotere aanwezigheid op social media heeft en directer invloed heeft op jonge meisjes, mogen we de impact van een actrice zoals Margot Robbie niet onderschatten. De huidige presence van Margot is op dit moment ongekend groot.

De Barbie-film – een Nieuw Hoofdstuk in de Invloed van Barbie

Met de aankondiging van de Barbie film gaat Barbie een nieuw tijdperk van invloed in. De film zal Barbie naar het witte doek brengen en haar karakter verder uitdiepen. Dit zal ongetwijfeld haar invloed vergroten en haar bereik uitbreiden naar nieuwe generaties. Het merk Barbie heeft altijd gestaan voor positiviteit en inspiratie en de film zal waarschijnlijk dezelfde boodschap overbrengen aan een breder publiek.

Dus, wie is de Grootste Influencer?

Binnenkort zijn Barbie en Margot Robbie dus dezelfde persoon, en worden beide iconen weer in de spotlights gezet. Maar wie blijft het langst relevant? Oftewel: wie is de Grootste Influencer? Wat mij betreft is dat toch echt the one and only Barbie: een icoon dat al generaties lang meegaat, en mee zal blijven gaan. Maar om als merk te kunnen groeien, is de real life collab met Margot Robbie, één van Barbie’s slimste keuzes sinds lange tijd.

 

(Deze column is eerst verschenen bij MarketingReport.)

Bob Ten Berge Schakels

Bob ten Berge

Head of Strategy Social @ Talpa Network

Bob en zijn team slaan een strategische én creatieve brug tussen content(makers) en sales teams. Alles met als doel verhalen te vertellen die impact maken.