Geen goedkeuring voor voorgenomen fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network.

Talpanetwork Gebouw Rietlandpark
Gepubliceerd: 29 jan. 2023

Geen goedkeuring voor voorgenomen fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network.

Op donderdag 26 januari jl. heeft de ACM mondeling laten weten dat er geen goedkeuring wordt verleend aan de fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network. De ACM heeft bericht dat de markttest van de voorgestelde remedie de zorg van de ACM niet heeft kunnen wegnemen. Het huidige fusietraject stopt daarmee. De ACM heeft aangegeven een aantal weken nodig te hebben om het verbod op de fusie verder uit te werken.

RTL Nederland en Talpa Network zijn teleurgesteld dat ze de ACM niet hebben kunnen overtuigen van de snelle veranderingen binnen het medialandschap en de impact die dat heeft op lokale spelers. Beide partijen blijven er sterk in geloven dat deze fusie het beste antwoord is op de uitdagingen die voortvloeien uit de concurrentie van grote internationale spelers, zowel in de strijd om content als in de strijd om kijkers en adverteerders.

Quote Pim Schmitz, CEO Talpa Network: “De fusie was in mijn ogen het allerbeste antwoord geweest op de uitdagingen waar de markt ons voor stelt. Dat zelfs het remedievoorstel met Mediahuis onvoldoende is om de zorgen van de ACM weg te nemen is teleurstellend. We zijn de fusie vanuit kracht gestart en zullen nu de toekomst met onze creativiteit verder vorm gaan geven om de grote uitdagingen het hoofd te bieden. We kijken hier vol vertrouwen naar uit.”

RTL Nederland en Talpa Network staan er zelfstandig sterk voor en zullen los van elkaar verder gaan met ondernemen. Uiteraard zullen partijen blijven kijken naar alternatieve mogelijkheden om de internationale concurrentie het hoofd te blijven bieden.

De voorgenomen fusie werd op 22 juni 2021 aangekondigd.