Nieuwe businessmodellen beloven vaak gouden bergen, maar de realiteit is dat het overstappen naar een nieuw model zelden zo eenvoudig is als een rekensom.
Dorine van Mullem, Director Corporate Strategy, legt uit waar je tijdens zulke transformaties rekening mee moet houden.
Nieuwe businessmodellen beloven vaak gouden bergen, maar de realiteit is dat het overstappen naar een nieuw model zelden zo eenvoudig is als een rekensom. Een recent artikel in Adformatie over de advertentiepropositie van Netflix illustreert dit. Wat op het eerste gezicht lijkt op een veelbelovende kans, toont bij nader inzien de complexiteit en onzekerheden die gepaard gaan met zulke transformaties.
- door Dorine van Mullem
Het artikel in Adformatie ‘Dit is de Potentiële waarde van Netflix Advertising in Nederland’ schetst een scenario waarin Netflix in ons land miljoenen kan verdienen met een advertentie-ondersteund abonnement. Op het eerste gezicht lijkt dit eenvoudig: een goedkoper abonnement met advertenties, een groot bereik onder Nederlandse gebruikers, en voilà, miljoenen aan inkomsten.
Maar dan moeten die extra abonnees wel komen, en in een constant veranderend medialandschap kan het stuivertje ook zo de andere kant op vallen. [In het Adformatie artikel valt te lezen dat Netflix initieel 59mln. in inkomsten daalt. Dat zou dan goed gemaakt moeten worden door ong. 700.000 extra gebruikers, een toename van 23%! Of dat gaat lukken valt nog maar te bezien.] Dit benadrukt dat transformatie meer is dan alleen het toevoegen van een nieuwe inkomstenstroom. Het vraagt om een strategische aanpak waarin zowel het bestaande model als de nieuwe kansen zorgvuldig worden gemanaged.
Veel bedrijven, waaronder Netflix, staan voor de uitdaging om nieuwe businessmodellen te omarmen zonder de waarde van hun bestaande modellen te verliezen. Het ad-supported model van Netflix biedt geweldige kansen, maar kan niet zomaar het traditionele abonnement vervangen zonder verschuivingen in waarde. Advertentie-inkomsten zijn minder voorspelbaar, omdat ze afhankelijk zijn van andere factoren als advertentievraag, economische omstandigheden en gebruikersengagement.
Transformatie vraagt daarom meer dan simpelweg nieuwe inkomsten toevoegen. Het vereist innovatie en flexibiliteit om zowel waarde te creëren voor adverteerders als voor gebruikers.
De overstap naar een hybride model biedt enorme mogelijkheden, maar om het volledige potentieel te benutten is een goed doordachte aanpak essentieel, vooral omdat niet elk transitiemodel automatisch leidt tot meer omzet.
Een vindingrijke-mindset stelt bedrijven in staat om zich aan te passen aan nieuwe marktomstandigheden en relevant te blijven. Bij Talpa Network zoeken we voortdurend naar manieren om adverteerders de meest effectieve oplossingen te bieden, of het nu gaat om lineaire tv, video op digitale platforms of de hybride vorm van Addressable TV. Ons doel is altijd om de juiste balans te vinden tussen oude en nieuwe modellen.
Die balans zien we ook in FAST-channels. Deze kanalen combineren het videobereik van traditionele tv met de flexibiliteit van digitale platforms. Veel consumenten zijn abonnementsmoe. Dit is precies waar de kracht van FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming Television) ligt: gratis toegang tot een breed aanbod aan content, ondersteund door advertenties.
Talpanet Network biedt sinds kort op grote schaal FAST-channels* aan, aangezien deze kanalen inspelen op de veranderende behoeften van consumenten en een dynamische en actuele kijkervaring bieden. Dit soort innovaties helpen ons continu inspelen op nieuwe marktkansen, iets wat voor elk mediabedrijf essentieel is in tijden van verandering.
*FAST = Free Ad-supported Streaming Television
Terug naar het voorbeeld van Netflix. Het AVOD-model* van Netflix, net als FAST-channels, biedt geweldige mogelijkheden voor adverteerders die willen inspelen op de veranderende kijkgewoonten.
Het vraagt echter om een sterke lokale partner die de unieke waarde van zo’n propositie kan vertalen naar de wensen van adverteerders. Dat is waar Talpa Network in uitblinkt. Onze expertise in het bedienen van adverteerders via verschillende kanalen, gecombineerd met onze kennis van zowel traditionele als digitale media, zou precies kunnen zijn wat Netflix nodig heeft om hun advertentiepropositie in Nederland optimaal te laten landen.
Netflix is een sterk contentplatform, maar als het gaat om het verkopen van advertenties is er (letterlijk) winst te behalen door de inzet van specialisten die de lokale dynamiek kennen.
*AVOD = Advertising-funded Video On Demand
Dorine van Mullem, COO Talpa Media / Director Corporate Strategy, is medeverantwoordelijk voor het vormgeven van de strategische koers van Talpa Network.
Met een brede ervaring in zowel traditionele als digitale media, richt zij zich op innovatie en transformatie binnen het mediabedrijf, met een sterke focus op het benutten van nieuwe kansen en het versterken van samenwerkingen in een snel veranderend medialandschap.
Talpa Media
07 okt. 2024
Column
20 aug. 2024
Interview
26 jul. 2024