Uit onderzoek samen met 3Vraagt blijkt dat 40% van de mannen een bangalijst niet zo’n probleem vindt.
Uit onderzoek dat LINDA.meiden samendeed met 3Vraagt* onder 1327 jongeren, blijkt dat mannen bangalijsten minder ernstig vinden dan vrouwen. 4 op de 10 mannen vindt het niet zo’n probleem. Van de ondervraagden heeft 1 op de 5 weleens een bangalijst gezien. Bij mensen die lid zijn (geweest) van een studentenvereniging is dat een stuk hoger: bijna 4 op de 10.
Van de vrouwelijke ondervraagden vindt 93% een bangalijst redelijk tot heel ernstig. Vrouwen vinden daarom dat er veel harder ingegrepen moet worden door scholen en verenigingen als leerlingen of studenten een bangalijst maken of doorsturen. Het tijdelijk schorsen van studenten vindt 63% van de vrouwen een goed idee tegenover 46% van de mannen.
Lisa Volkers – podcasthost en hoofd van het LINDA.meiden-team: “Bangalijsten zijn ontzettend schadelijk voor vaak jonge vrouwen. De lijsten zijn niet alleen respectloos, maar hebben een enorme impact op de mentale gezondheid en het welzijn van degene die op zo’n lijst wordt gezet. Maar ook op hun vrienden en familie. Met deze campagne willen we jongeren bewust maken van de schade die deze lijsten aanrichten. We willen ze oproepen om de verspreiding te stoppen, elkaar te steunen en melding te maken bij de juiste instanties. Dat doen we door het plaatsen en aanbieden van verschillende uitingen zoals een video, social posts en fysieke posters.”
Voor deze campagne werkt LINDA.meiden samen met de landelijke politie en diverse hogescholen en universiteiten om de boodschap zo breed mogelijk te delen en de bewustwording te vergroten. Daarnaast is er een samenwerking met Turff, het turfsysteem dat op Ipads aanwezig is in studentenhuizen. Gedurende vier weken worden de campagne-uitingen op deze schermen getoond, hiermee worden 30.000 studenten bereikt.
*3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Dit onderzoek is gedaan in samenwerking met LINDA.meiden, van 4 tot 30 september. Er deden 1.327 mensen tussen de 16 en 34 jaar mee 413 van hen gaven aan lid te zijn (geweest) van een studie- of studentenvereniging. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.
Award
21 nov. 2024
Persbericht
20 nov. 2024
Award
19 nov. 2024
Persbericht
18 nov. 2024