De uitdagingen en successen van een 24/7 nieuwsorganisatie.
Toen Marc zes jaar geleden aantrad als hoofdredacteur van Hart van Nederland, stond het merk bekend als herkenbaar en toegankelijk, maar niet per se als de plek waar je als eerste je nieuws vandaan haalde. Dat is veranderd. “We hebben flink geïnvesteerd in journalistieke slagkracht” vertelt hij. “In bezetting, werkwijze, formats en samenwerking. En vooral in het vertrouwen dat we bij breaking news paraat zijn.”
De redactie is vrijwel de hele dag en nacht actief. Al vanaf 03.30 uur zijn de eerste redacteuren op de vloer en om 06.00 uur begint de eerste uitzending. Daarna volgen updates gedurende de dag, met ruimte om direct live te gaan bij urgent nieuws. De organisatie is zo ingericht dat er op vrijwel ieder moment geschakeld kan worden wanneer het nodig is. “Wij zijn er al, terwijl anderen vaak nog moeten opschalen.” zegt Marc.

Breaking news: bij groot nieuws telt elke seconde.

Wat verandert er als je altijd ‘aan’ moet staan?
De realiteit van het huidige medialandschap vraagt om een redactie die snel kan handelen én zorgvuldig blijft. Nieuws kan op elk moment ontstaan en het publiek verwacht direct duidelijkheid. Dat vereist ervaring, scherpte en vertrouwen in elkaar.
Voor redacteur Lukas Bennink betekent dat vroeg beginnen en voortdurend schakelen. “We starten in alle vroegte en zijn de hele ochtend bezig met het verzamelen, checken en schrijven van nieuws.” vertelt hij. “Er gebeurt veel tegelijk. Je moet snel kunnen werken, maar ook secuur blijven — dat is soms best een uitdaging.”
Het nieuws laat zich immers niet plannen. “Het is hollen of stilstaan. Werken bij Hart van Nederland dus ook.” zegt Lukas. “De ene dag overschreeuwt het nieuws zichzelf; de andere keer is het zoeken naar wat Nederlanders vandaag boeit. Dat maakt het werk zo interessant. De uitdaging is om elke dag verse uitzendingen te maken, vol nieuws, verhalen en typische SBS-reportages. Verhalen waar mensen zich écht druk om maken. Nieuws uit de buurt, dat je (bijna) nergens anders ziet.”

Meebewegen met de kijker.
Waar het medialandschap in beweging blijft en veel nieuwsprogramma’s te maken hebben met veranderend kijkgedrag, weet Hart van Nederland juist een groeiend publiek te bereiken. In vijf jaar tijd steeg het aantal unieke kijkers van 1,2 naar 1,7 miljoen per dag. Ook online blijft het bereik toenemen. De ochtend- en late edities trekken gezamenlijk bijna twee miljoen kijkers — op momenten waarop veel mensen bewust kiezen voor betrouwbare en begrijpelijke duiding.
“Je ziet dat mensen op zoek zijn naar nieuws dat dichtbij komt” zegt Marc. “Betrouwbaar, helder en relevant. Dat is precies wat wij willen bieden.”
Nieuwe studio, nieuw logo, vertrouwde missie.
Sinds december 2024 zendt Hart van Nederland uit vanuit een compleet vernieuwde studio. Wat direct opvalt, is het intensieve gebruik van LED-schermen — variërend in resolutie, waardoor visuals scherper en inhoudelijk sterker tot hun recht komen. “De studio ondersteunt verhalen visueel en geeft meer mogelijkheden om het nieuws krachtig over te brengen,” zegt projectmanager Jerry Leliveld.
Het ontwerp is gemaakt door Ronald van de Bersselaar, die ook andere bekende Nederlandse studioconcepten ontwierp. Een opvallende verandering is dat, net als bij Shownieuws, de virtuele decorelementen zijn verdwenen. Presentatoren en gasten staan nu in een tastbare, realistische studio-omgeving. Volgens Jerry zorgt dat “voor een natuurlijkere presentatie en een prettigere beleving, zowel voor de makers als voor de kijker.”
Tegelijkertijd werd ook het logo vernieuwd. Het is subtiel aangescherpt om visueel beter aan te sluiten bij de nieuwe studio en de eigentijdse uitstraling van het programma. De vormgeving is vernieuwd, maar de missie blijft hetzelfde: Nederland betrouwbaar en snel informeren over wat ertoe doet.

Vooruitkijken: samenwerking en ontwikkeling.
De groei van Hart van Nederland biedt ruimte om verder te bouwen. Nieuwe formats, het verbreden van het bereik en de afstemming op veranderend kijkgedrag blijven belangrijke aandachtspunten. “We hebben laten zien dat het loont om te blijven ontwikkelen,” zegt Marc.
Sinds februari 2025 is hij verantwoordelijk voor de gehele nieuwsorganisatie binnen Talpa Network, waaronder ook Shownieuws en Nieuws van de Dag vallen. Marc ziet vooral kansen om de samenwerking tussen de redacties verder te verdiepen:
“Het zijn verschillende titels, met elk hun eigen identiteit. Maar als het nieuws raakt, willen we dat publiek op de juiste manier bereiken. Samen kunnen we daarin meer betekenen.”

Meer over HvNL.

Netwerk Nieuws
13 feb. 2025
Tineke de Ruiter vanaf 1 maart adjunct-hoofdredacteur Hart van Nederland.

Netwerk Nieuws
16 jan. 2025
Marc Veeningen per 1 februari hoofdredacteur van de gehele nieuwsorganisatie van Talpa Network.

Netwerk Nieuws
02 dec. 2024