Opvallen en slimmer werken, aldus internationale top-marketeer Neil Patel.
Een dag voordat Neil Patel op Emerce Digital Marketing Live zou staan, kwam de co-founder van NP Digital langs bij Talpa Network om zijn 5 trends voor het maximaliseren van impact te delen.
Het Lab van Talpa Network zat bomvol marketeers die nieuwsgierig waren naar zijn verhaal en die kregen meteen een waarschuwing van Patel. ‘Zet GenAI niet voor alles in.’ Dankzij de opkomst van Generative AI wordt het steeds moeilijker om op te vallen. GenAI werkt namelijk op basis van wat al bestaat op het internet. Oftewel het creëert meer van hetzelfde. Dus hoe breek je door de ‘clutter’? Daar ging de talk van New York Times bestselling auteur en Forbes Top 10 marketeer Neil Patel over.
Patel claimt dat opvallen eigenlijk heel simpel is. Zet je consument centraal.
“Care about your customer and their journey and experiences.” En kijk dan vooral hoe je de klantreis kan verrijken. Ontwikkel het product, de marketing, sales en design niet los van elkaar, maar werk juist samen op dagelijkse basis. En bij de klant centraal zetten hoort ook personalisatie. Personalisatie heeft grote impact op winst. Tegenwoordig verwachten consumenten personalisatie ook. Volgens een onderzoek van Salesforce verwacht 78% van de consumenten betere personalisatie naarmate technologie verder ontwikkeld raakt.
Nou geloven we bij Talpa Network ook in een meer gerichte aanpak, kijk maar naar de opties omtrent de QRomo en de dynamic audio ads die we aanbieden. Maar dit artikel gaat niet over ons, terug naar de talk van Patel.
Opvallen vereist “outside the box thinking”. En Patel deelde vijf trends die hierbij kunnen helpen die goed werken.
1. Verkies podcast over blog.
Als je moet kiezen tussen blogs en podcasts, kies dan voor podcasts, adviseert Patel. Er bestaan namelijk meer dan 1 miljard blogs en ‘slechts’ 4,2 miljoen podcasts. Ook het aantal platformen dat podcasts aanbiedt, is nog te overzien. Daarnaast kan je jouw content naar alle podcastplatformen pushen, waar al publiek zit, dit kan je niet met jouw blog. Wil je opvallen dan moet je wel aandacht besteden aan je podcast-seo. Dus de juiste keywords in de titel en omschrijving van je aflevering.
Promoot je podcast via al je kanalen, van social media tot nieuwsbrief. Wil je echt alles uit je podcast halen, combineer het dan toch ook met een blog. Vertaal niet klakkeloos je audio naar tekst maar zorg dat de twee stuks media elkaar complementeren.
2. Focus op meerdere social platformen.
Als we het hebben over social media, gaat het al snel over Instagram of TikTok. Maar ook ‘dark social channels’ (ook wel gesloten kanalen genoemd) zoals Facebook-groepen en WhatsApp hebben een gigantisch bereik. Onderzoek eens hoe je daar een rol kan spelen. En diversifieer je social media investering, oftewel niet alle eieren in één mandje. (Vergeet hier niet weer de tip over personalisatie, want elk social platform heeft zijn ‘gebruiksregels’.)
3. Een sterk merk bouwen met omnichannel-aanpak.
De tijd dat je product lang uniek bleef is voorbij. Iedereen kan tegenwoordig alles kopiëren. Behalve je merknaam (als het goed is), en dat is ook precies waar je wil dat mensen op Googelen. Zorg dan dat die naam, in combinatie met je product/dienst, vaak genoeg terugkomt zodat mensen geactiveerd raken. Patel legt uit dat je sterke ‘brand presence’ kan bouwen met een omni-channelaanpak. Dus die podcast in combinatie met blog (uit tip 1) plus nieuwsbrief, social media etc. En stem uiteraard de kanalen op elkaar af.
4. Houd rekening met TikTokification.
Dat onze aandachtspanne, door alle prikkels die we tegenwoordig krijgen, een stuk korter is dan ‘vroeger’ – dat wist iedereen al wel. Maar Patel claimt dat de aandachtspanne tegenwoordig korter is dan die van een goudvis! En we hebben TikTok daar mede voor te danken. Dit houdt uiteraard ook in dat content op een andere manier gecreëerd moet worden, en verhalen anders opgebouwd moeten worden. Haal je call-to-action naar voren. Je merkt dit zelfs in de liedjes die nu uitgebracht worden ten opzichte van vroeger, want wanneer heb je voor het laatst een nummer gehoord met episch intro zoals Phil Collins’ In The Air Tonight?
Moet je dan GenAI vragen om de content anders voor je op te schrijven? Niet echt. Volgens Patel scoort content geschreven door mensen 94% beter dan content geschreven door AI! Hij adviseert bij het creëren van content de ‘EAT’ strategie van Google toe te passen: Expertise - Authoritativeness – Trustworthiness.
Het draait hier om ‘High-quality, relevant content establishes authority and trust. Thought leaderschip helps in positioning brands as industry authorities. And engaging content can be used to nurture leads, moving them further down the sales funnel.
De laatste tip die Patel gaf in zijn wervelwind-talk was om voorbij de landgrenzen te kijken.
5. Global marketing focus.
“Don’t just look at The Netherlands. Follow the money!” Waar komt bijvoorbeeld jouw website-traffic vandaag en ligt hier niet een mooie kans? Houd bij internationale inzet wel rekening met culturele nuances, zodat je niet de plank misslaat.
Gelukkig eindigde Patel zijn talk met het advies niet alle trends tegelijk te implementeren: “with one or two you will be better of, because something is better than nothing.‘’
Wil je de volgende keer als we een spreker uitnodigen er zelf bij zijn? Meld je dan aan voor de Talpa Media Solution nieuwsbrief.