De QRomo maakt tv-spots leuker en interactiever.

In juni 2024 is Talpa Network gestart met een eerste pilot met de QRomo, een QR-code die aan TV-spots wordt toegevoegd. Deze innovatieve tool biedt directe respons op televisie. We hebben de QRomo getest in diverse campagnes en Allard Korenhof, director data intelligence & strategy bij Talpa Media, deelt de eerste learnings.

Column

Echte innovatie ontstaat door samen te experimenteren.

Dit jaar, 2024, is een leuk en spannend jaar voor media-experts en adverteerders. Er worden namelijk meerdere innovaties gelanceerd; addressable tv en de QRomo. Dat laatste is een 'QR-code op steroïden' waarmee TV-kijkers beloond worden met unieke vouchers met relevante kortingen en aanbiedingen. 

De QRomo werkt heel simpel. Door de QRomo tijdens een reclameblok te scannen, ontvangen kijkers in real-time vouchers op hun mobiel die ze kunnen inwisselen bij winkels of webshops. Die directe response is natuurlijk ontzettend waardevol voor adverteerders, zeker als je de spots ook nog eens getarget gaat inzetten.

Maar hoe kan je de QRomo als adverteerder nou het beste gebruiken in je tv-campagne? 

- door Allard Korenhof

2022 MT 07 Allard Korenhof 1 (1)

QRomo-experiment: belangrijkste inzichten en learnings tot nu toe!

In juni 2024 is Talpa Network gestart met een eerste pilot met de QRomo. Samen met onze partners KPN, New York Pizza en Uitgekookt hebben we de QRomo getest in diverse campagnes. De learnings die uit deze eerste pilot-periode zijn gekomen delen we graag:

  • Spotlengte: Eigenlijk een open deur, maar hoe langer de spotlengte en met name de zichtbaarheid van de QRomo, hoe beter kijkers in staat zijn om deze te scannen. Daarnaast zien we dat het toevoegen van een tag-on zorgt voor een extra impuls op de scan rate.
  • Call-to-action: Een duidelijke en aantrekkelijke call-to-action kan de scan rate van de QRomo significant verhogen. Denk aan specifieke aanbiedingen zoals ‘Krijg 20% korting op productcategorie X’ in plaats van algemene uitspraken zoals ‘Scoor de beste deals’. Het is belangrijk dat de kijker het gevoel heeft dat er direct een concreet en substantieel voordeel te behalen is.
  • Blokpositie: Wanneer spots met QRomo direct achter een uitlegpromo* worden uitgezonden, blijkt de kans op een scan aanzienlijk hoger te zijn.

*In de blokken met QRomo-spots zenden we ook uitlegpromo’s uit. Zo zorgen we dat kijkers alert zijn en hun mobiel erbij pakken (als ze die al niet hadden). In deze fase is uitleg nog erg belangrijk, omdat kijkers nog niet volledig bewust zijn van een QR-codes in TV-sport. Naarmate de bekendheid groeit, zal uitleg minder nodig zijn. En wordt ook de blokpositie (voor de scan rate) vermoedelijk minder relevant. 

Rood Blauw

De QRomo blaast de traditionele kijkervaring nieuw leven in.

De EK-campagne van KPN, die ook onderdeel was van de pilot, is meegenomen in het KPN tracking-onderzoek van Mindshare. Hieruit bleek dat één-derde van de ondervraagde doelgroep positief staat tegenover het gebruik van een QR-code in televisiecommercials. Vooral de jongere doelgroep (16-35 jaar) merkte de QR-code op en was vaker bereid deze te scannen bij een interessant aanbod (39%).

Annemarie Mulder, Lead Communication & Media Management, Mindshare: “Met innovaties zoals QRomo komen digitale (performance) marketing en traditionele TV dichter bij elkaar, wat ongekende mogelijkheden creëert voor zowel adverteerders als kijkers. De QRomo blaast de traditionele kijkervaring nieuw leven in en maakt van TV een interactief platform voor activatie en conversie.”

Licht Blauw
ConnectLab

Samen innoveren, samen leren.

Hoewel we nog veel te leren hebben en er nog meer mogelijkheden zijn om deze nieuwe tool te optimaliseren, biedt de QRomo een unieke kans om de doelgroep op een leuke en interactieve manier te bereiken via een TV-commercials.

Wat we vooral merken in de ontwikkeling van zowel de QRomo als addressable tv, echte innovatie ontstaat door samen te experimenteren. Binnen ons ConnectLab werken onze Advanced Advertising experts dan ook samen met klanten en partners om innovatieve advertentieoplossingen te ontwikkelen waarmee merken en consumenten effectiever met elkaar in aanraking kunnen komen.

Benieuwd geworden? 

We nodigen je graag uit om de QRomo of andere innovatieve producten van Talpa Media ConnectLab bij én met ons te testen. De pilots lopen het gehele jaar door! Stuur mij een bericht of neem contact op met jouw client lead bij Talpa Media.

Rood Blauw (1)

Over Allard Korenhof:

Allard Korenhof werkt al zijn hele carrière in de media. Hij is al bijna 10 jaar onderdeel van Talpa Network, en managede in die periode diverse data en intelligence teams. Met zijn enorme drive voor nieuwe inzichten, innovatie en optimalisatie geeft hij een boost aan het ConnectLab en Special Advertising team van Talpa Media.

Vorige jaar behaalde Korenhof zijn postdoctoraat Digital Innovation and Transformation, waardoor hij een nog betere link weer te leggen tussen de veranderende media-industrie en Talpa Network’s eigen digitale transformatie. 

Voordat hij bij het Talpa Network startte, was hij zes jaar werkzaam bij de Ster en daarvoor bij CBS Outdoor.

2022 MT 07 Allard Korenhof 6

Meer inspiratie?

Thumbtalpamediasite2

Nieuw

28 aug. 2024

Luister naar Talpa Media Inside en ontdek onze najaarsplannen in aflevering 2.

Shutterstock 2434551723 Optie1

interview

26 jul. 2024

Joost Brakel: "Werken met AI is net als pianospelen, je leert het door te doen."

Scherm­Afbeelding 2024 08 14 Om 13.26.29 (2)

Innovatie Hub

Samen creëren we het bereik van de toekomst.

Neilpatel

Event

10 jun. 2024

Recap event: Opvallen en slimmer werken, aldus internationale top-marketeer Neil Patel.

Thumbtalpamediasite2

Nieuw

28 aug. 2024

Luister naar Talpa Media Inside en ontdek onze najaarsplannen in aflevering 2.

Shutterstock 2434551723 Optie1

interview

26 jul. 2024

Joost Brakel: "Werken met AI is net als pianospelen, je leert het door te doen."

Scherm­Afbeelding 2024 08 14 Om 13.26.29 (2)

Innovatie Hub

Samen creëren we het bereik van de toekomst.

Neilpatel

Event

10 jun. 2024

Recap event: Opvallen en slimmer werken, aldus internationale top-marketeer Neil Patel.