Social Update #4: Op reis met TikTok.

Het is weer tijd voor een #SocialUpdate, en deze maand legt onze Head of Strategy Social, Bob, uit hoe je op TikTok inspiratie op doet voor een city trip. En natuurlijk wat merken en marketeers hier dan mee moeten.

Gekleurd vlak rood met blauw.
Gepubliceerd: 25 nov. 2023

Een TikTok-geïnspireerde City Trip: Ontdekken anno 2023

door Bob ten Berge, Head of Strategy Social 

Stel je voor dat je een city trip plant naar een onbekende bestemming en reikhalzend uitkijkt naar het avontuur dat voor je ligt. In plaats van de traditionele aanpak van eindeloze Google-zoekopdrachten en standaard top 10-lijstjes via oude en/of dubieuze websites, kun je nu een dynamische en persoonlijke reiservaring creëren door TikTok te gebruiken als jouw reisgids.

TikTok, ooit begonnen als Musical.ly, een platform voor zang- en dansvideo's, heeft zich anno 2023 ontwikkeld tot een opkomende zoekmachine voor reizigers, avonturiers, DIY’ers (Do It Yourself), lezers (BookTok), hardlopers (RunTok), en liefhebbers van entertainment over de hele wereld. Maar hoe ontdek je de beste citytrip-tips en verborgen pareltjes voor jouw weekendje weg? In 5 simpele stappen. Oh, en ik leg ook meteen uit wat merken en marketeers eraan hebben. Lees snel verder. 

Stap 1: TikTok Zoekopdracht

In plaats van "Top 10 bezienswaardigheden in [stad]" in te voeren in je zoekmachine, open je TikTok en zoek je naar video's met de invoer [stad] zoals Parijs. Automatisch verschijnen er afgeleide opties waar je mogelijk ook in geïnteresseerd bent, zoals dingen om te doen, restaurants, must-go-plekken, enzovoort. Dit alles gepresenteerd in aantrekkelijke verticale video's van mensen die hun reisavonturen en insider tips delen.

Alvast een praktische tip voor marketeers: het toepassen van SEO en SEA in social content voor merken is een must do voor 2024. 

Stap 2: Like-minded Tips

Scroll door de feed en let op video's die jou aanspreken op het gebied van edit, geluid en inhoud (bijvoorbeeld een dagvlog in Parijs). De creatieve manier waarop de content wordt gepresenteerd, de tips die worden gedeeld en de stijl die past bij jouw levensstijl, bepalen de locaties die je daadwerkelijk wilt bezoeken. Het algoritme zorgt ervoor dat je vergelijkbare video’s te zien krijgt op je For You Page (FYP), bijvoorbeeld dat Galeries Lafayette dé plek is voor je kerstinkopen. Dat is de kracht van TikTok.

 

Stap 3: Trending Spots

TikTok biedt real-time informatie over trending plekken in een stad. Als een bepaalde plek nu populair is, zal het algoritme beslissen dat je hier meer video's van gaat vinden, omdat meer creators hier video’s over maken, maar wel alleen als het aansluit bij jouw persoonlijke interesses. Hierdoor bekijk je automatisch meer van dit soort content en is de kans groot dat je deze locatie daadwerkelijk wil gaan bezoeken.

 

Stap 4: Reisplanning

Terwijl je door TikTok-video’s scrolt, kun je content ‘opslaan’ of ‘liken’. Je kunt de meeste video's zelfs downloaden en opslaan in je camera roll. Het is echter handiger om de content te liken of op te slaan. Als ik voor mijzelf spreek, like ik de content die ik leuk vind en sla ik de video’s op met informatie die ik wil onthouden. Deze dynamische aanpak van reisplanning maakt het proces veel boeiender dan simpelweg een standaardlijst afvinken.

 

Stap 5: Onderweg

Blijf TikTok gebruiken tijdens je city trip om de meest actuele video’s voorbij te zien komen over evenementen, speciale aanbiedingen en het laatste nieuws over de stad. TikTok heeft zelfs de optie tot geo-tagging, waarmee bedrijven of content creators hun hotspots kunnen taggen, en dit kan op jouw FYP terechtkomen als je in de buurt bent. Zo lang jij het algoritme blijft voeden, is het een geweldige manier om in contact te blijven met de lokale cultuur en ervaringen die je anders zou missen.

 

Wat hebben merken en bedrijven hieraan?

Voor bedrijven en merken die willen profiteren van deze ontwikkelingen, is het slim om SEO en SEA toe te passen in hun social contentstrategie en hierop in te spelen. Je kunt de zoekmachine ook gebruiken om je niche/community of afgeleide subculturen te vinden en daarop in te spelen. Samenwerken met UGC-creators werkt daarnaast goed voor een authentieke merkbeleving. Maar houd er rekening mee dat het organische bereik gebaseerd is op interesses die het algoritme in de zoekmachine zijn ingevoerd.

Wil je als merk een specifieke doelgroep bereiken, dan is het raadzaam om dieper in de wereld van SEA en social advertising te duiken. Op deze manier kunnen reizigers (en toekomstige brandlovers) niet alleen genieten van een TikTok-geïnspireerde city trip, maar ook profiteren van waardevolle informatie en ervaringen die merken te bieden hebben. 

 

Veel plezier op je eerstvolgende reis!

Bob Ten Berge Schakels

Bob ten Berge

Head of Strategy Social @ Talpa Network

Bob en zijn team slaan een strategische én creatieve brug tussen content(makers) en sales teams. Alles met als doel verhalen te vertellen die impact maken. 

Check ook Bob's andere columns.

Barbie Versus Bob Ten Berge Marketingreport

Column

27 jul. 2023

Social Update #3. Wie is de grootste influencer; Barbie of Margot?

Schermafbeelding 2023 11 25 Om 17.53.54

Column

09 mei 2023

Social Update #2. Hoe bereik je GenZ?

Column Talpa Social MSCHF Marketing Report

Column

03 apr. 2023

Social Update #1. Een handige tool voor een brand x influencer match

Barbie Versus Bob Ten Berge Marketingreport

Column

27 jul. 2023

Social Update #3. Wie is de grootste influencer; Barbie of Margot?

Schermafbeelding 2023 11 25 Om 17.53.54

Column

09 mei 2023

Social Update #2. Hoe bereik je GenZ?

Column Talpa Social MSCHF Marketing Report

Column

03 apr. 2023

Social Update #1. Een handige tool voor een brand x influencer match