Sterke merken, nieuwe formats en klassiekers die een comeback maken, dit zijn onze plannen voor 2024.

TMS Event 180195 1

18 december 2023

De sfeer zat er vanaf minuut één goed in op ons adverteerdersevent ‘Samen Bereik Je Meer’ in het Amsterdamse Winterparadijs in de RAI.

De zaal zat bomvol adverteerders, marketeers en relaties voor een speciale editie van de Oranjewinter. Gastvrouw Hélène Hendriks sprak met een aantal tafelgasten de plannen voor 2024 door.

Aan tafel zaten onder andere Wendy van Dijk, Dyantha Broeks, Jan Versteegh, Martien Meiland, Viktor Brand en Edwin Evers. Ook TV Directeur Frans Klein en Creative Director Radio Dave Minneboo schoven aan voor boeiende gesprekken over onze sterke merken en formats, creatieve samenwerkingen én onze nieuwe koers.

Hélène Hendriks heeft, door middel van een reeks prangende vragen die spelen binnen de adverteerdersmarkt, de talkshow gepresenteerd. 

Hieronder vind je de highlights. 

TMS Event 180234 1

Een nieuwe fusie in medialand....

Hélène viel direct met de deur in huis door onze CEO Pim Schmitz te vragen naar de aankondiging van de overname van RTL Nederland door DPG. 

Pim Schmitz: “Ik was verrast. Dat DPG RTL Nederland wil overnemen, daar ben ik niet verrast over. Wij raakten in 2021 in gesprek met RTL en DPG heeft toen ook al een bod gedaan. In die tijd sprak iedereen met iedereen. Destijds vonden we de fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network de beste oplossing voor het Nederlandse medialandschap. En dat geloof ik nog steeds. Maar daar ging een streep doorheen. Dus ik was niet verrast over de deal an sich, maar wel over de snelheid. En ik was vooral verrast over dat er niets over is uitgelekt!”

Pim legde uit wat dit concreet betekent: “Dat wij straks nog het enige echt Nederlandse mediabedrijf zijn. We zijn uit onze kracht begonnen aan het fusie-traject begonnen 2 jaar geleden en we staan er nog steeds goed voor. We hebben een duidelijke strategie gekozen als open medianetwerk en de focus op onze sterke merken. Daarvoor zoeken we ook actief naar samenwerkingen, en daar zullen we vandaag ook wat over vertellen...”

"Voor de adverteerders betekent dit dat er [als de fusie tussen RTL Nederland en DPG doorgaat] een nieuw machtsblok ontstaat, wat invloed heeft op de Nederlandse media-industrie," vervolgde Pim. "Gelukkig is er een alternatief, Talpa Network, met onze sterke merken en breed medianetwerk, focus op lokale content en onze kennis van branded content. Dus hebben wij enorm veel te bieden going forward.”

NT2 1583

Hoe zorgt Talpa Network ervoor dat lineaire televisie relevant blijft, in het tijdperk van streamingdiensten?

Na de introductie met Pim Schmitz was het tijd om in de toekomst van onze TV-zenders te duiken met Frans Klein, Directeur TV, en Allard Ruyl, CEO van Media Solutions. 

Allard trapte af: “Kijkgedrag verandert. Het bereik van televisie neemt misschien iets af, maar als je echt kijkt naar de ‘kosten efficiëntie’ van TV, de kosten per duizend kijkers, dan is TV nog steeds on-overtroffelijk impactvol. Dat blijft ook. Maar aan ons de taak, om wel mee te veranderen met de consument en het kijkgedrag.”

“We behouden onze relevantie door de meest onderscheidende programma’s te maken." vulde Frans Allard aan. "En niet te vergeten doordat TV nog steeds hét massamedium is.”

Frans vervolgt: En ook live-televisie is voor onze zenders van vitaal belang. Juist in deze tijd zie je dat de vraag naar live-, actueel-, opiniërend- en urgente televisie alleen maar in populariteit toe neemt. Kijk naar het succes van Vandaag Inside, Hart van Nederland & Shownieuws, de Oranjezomer en Oranjewinter, maar bijvoorbeeld ook het Verkiezingsdebat op SBS6.”

L1180240

Wat gaat Talpa Network dan doen om de kijkers volgend jaar te boeien?

Frans Klein: “We zien groeipotentieel in fictie en Adventure Reality, en dat laatste gaan we laten zien in 2024. Camping de Wildernis komt eraan met Johnny de Mol en No Way Back. En daarvoor heb ik Jan Versteegh en Wouter van der Pauw meegenomen die No Way Back samen hebben gemaakt.”

Wat maakt Adventure Reality zo populair bij de kijker?

Wouter van der Pauw, producent Signal.Stream, heeft No Way Back ontwikkeld en legt het uit: “Uiteindelijk heeft het te maken met de kijker die voor zichzelf het grote avontuur maar blijft uitstellen. En met deze programma’s kunnen ze heerlijk meegenieten, zonder zelf met zeiknatte schoenen door Noorwegen te lopen.”

Jan Versteegh presenteert No Way Back en legt uit wat dit programma uniek maakt: “Geen BN’ers! En meestal in dit soort programma’s worden kandidaten weggestemd. Maar in No Way Back, als je het volhoudt in een kamp tot het einde (en er zijn vier verschillende kampen) dan ben je sowieso een winnaar.”

Frans vult aan: “De combinatie van avontuur met zoveel schoonheid van de natuur is heerlijk om naar te kijken.”

 

Bekijk hieronder de promo's

Fransklein Tms Event Schakel
Nieuw!

Uitbreiding van het Talpa NetwerkEffect.

Natuurlijk geen Talpa Network-event zonder dat het woord 'NetwerkEffect' kan vallen. Maar nu ging het gepaard met een hele bijzondere aankondiging door Allard Ruyl.

Allard: ”Waar we zien dat lineaire TV iets afneemt, kunnen we wel extra bereik realiseren doordat verhalen door ons hele netwerk reizen. Bij ons kan TV samen met online en met radio verhalen vertellen. Dat noemen we het NetwerkEffect. Dat is iets wat ons wel uniek maakt."

“Het NetwerkEffect is een een slimme mix van storytelling en platforms waarmee we alleen meer mensen bereikt, maar ook zorgt dat een boodschap echt blijft hangen"

 

"En...," gaat Allard verder. "We zoeken continu naar beter en nieuw bereik om toe te voegen aan ons netwerk. Zodat we de consument echt overal naar toe kunnen volgen. Daarom mag ik met trots aankondigen dat we een exclusieve samenwerking zijn gestart met RetailMedia.One. Zij hebben toegang tot alle digitale schermen in winkels zoals supermarkten, bouwmarkten, HEMA’s en de MediaMarkt. We zijn nu echt jouw one-stop-shop voor alles wat met media te maken heeft.”

Lees hier meer over de nieuwe samenwerking met RetailMedia.One.

Retailmediaone IMG 0041

Iconische Formats keren terug in 2024.

Het Blok komt terug op NET5. Dit wereldberoemde format komt terug op NET5 vanwege de bekendheid en populariteit. Frans: "Met het terugbrengen van Het Blok naar Nederland hopen we vertrouwende kijkers én nieuwe kijkers aan ons te binden. Hier hebben we hele hoge verwachtingen van."

Ook Gooische Vrouwen en Medisch Centrum West komen in 2024 terug op de buis, na lange tijd van afwezigheid. Frans: “Deze programma’s, die in het collectief geheugen van Nederland gegrift staan, komen in hetzelfde jaar terug. Liefde, intrige maar ook gezondheid zijn allemaal factoren die in ons aller dagelijks leven een rol spelen.”

Linda de Mol kon niet bij het event zijn, maar deelde wel haar enthousiasme over het terugbrengen van Cheryl, Claire, Anouk, Willemijn en natuurlijk Martin Morero in onderstaande video.

Ook vertrouwde formats als Mr. Frank Visser Doet Uitspraak komen terug in 2024.

En de Meilandjes treft weer een nieuw avontuur in Chateau Meiland VIPS. 

Martien Meiland legde meer uit over wat we kunnen verwachten van Chateau Meiland VIPS: "Er komen dan steeds twee BN’ers bij ons langs in onze B&B in Noordwijk Code Rosé. En ik mag nu bekend wie de eerste twee gasten zullen zijn.....Wolter Kroes en Patricia Paay! Wij gaan hun, en alle andere mensen die langskomen, natuurlijk het hemd van het lijf vragen. Ik wil meer uit hun trekken.”

Op het gebied van humor kunnen we later in het jaar wellicht ook nog een nieuw programma van Wendy van Dijk verwachten: “We zijn al een heel eind op weg.” zegt ze, maar verder kan Wendy er nog weinig over loslaten.

 

Op de hoogte blijven van alle nieuwe formats? Meld je aan voor de Media Solutions nieuwsbrief. Of volg Talpa Network via Instagram of LinkedIn.

L1180456

Tijd om dieper in de wereld van audio te duiken.

Bij Hélène maken de tv-makers plaats voor de vertrouwde stemmen van Nederland: Edwin Evers en 538-dj Tim Klijn. Ook Creative Director Radio Dave Minneboo schuift aan om een tipje van de radio-sluier op te lichten.

De 'koning' van de radio is terug!

Hélène: "Edwin, laten we eens met jou beginnen. Je bent weer terug. Wanneer was het moment dat je dacht, ik heb er weer zin in?"

Edwin: "Toen Dave belde, dat was ergens eind september en die zei, 'we hebben het ooit wel eens gehad over een vrijdagmiddag. Dat vond je toch zo leuk om te doen?' Dat had die goed onthouden. En de vrijdagmiddag in combinatie met mijn oude grote liefde 538... toen dacht ik: ja, als ik het nu niet doe, dan komt het er nooit meer van. Dus laten we ervoor gaan."

Edwin legde vervolgens uit wat voor type programma het wordt. Edwin: "Ik wil een programma maken dat gewoon echt appelleert aan het Vrijdagmiddag gevoel wat voor veel mensen, denk ik, bekend is. We gaan richting het weekend. Evers & Co wordt een programma met veel gasten, veel livemuziek en met een goed gevoel het weekend in."

Ga je het programma maken met je 'oude' sidekicks: Rick & Niels?

Edwin: "Nee, ik ga een programma maken met Cobus Bosscha. Over oude liefdes gesproken. Ik ben ooit met hem de ochtendshow begonnen [op Radio 538] in 1998. We hebben drie jaar samengewerkt, eigenlijk altijd wel goed contact gehad en ik wilde hem er heel graag bij hebben. En natuurlijk Henk Blok, de man met de mooiste lach van het land, die komt het nieuws doen. Dus ik ben heel blij met dit kleine, maar heel effectieve team."

20231130 EVERS Fotograafemmapot A7409705 Social

Luistercijfers, luistercijfers, luistercijfers.

Hélène: "Dave, de adverteerders vroegen zich af: het plan voor het komende jaar, om het marktaandeel, want daar gaat het natuurlijk allemaal om en de relevantie te laten groeien, Hoe ziet dat eruit?"

Dave Minneboo, Creative Director Radio: "Ik denk, één van de belangrijkste dingen is natuurlijk de terugkomst van Edwin Evers op Radio 538. Sowieso is 2023 een heel belangrijk jaar geweest voor de radiowereld, want de FM-frequenties werden opnieuw geveild. Daar is Talpa Network heel goed uitgekomen. We hebben drie hele mooie kavels kunnen pakken. En we hebben nu met onze drie radiozenders binnen 20-49, wat commercieel gezien de belangrijkste doelgroep is, een marktaandeel van rond de 35 procent."

Dave vervolgt: "Een Ander belangrijk ding die we gedaan hebben afgelopen jaar is de 538 ochtendshow vernieuwd, met een vertrouwd geluid met Tim, Rick en Niels. Dat heeft er vooral voor gezorgd dat we een groei van 27 procent hebben gerealiseerd in de ochtend. Dat werkt weer door in de hele programmering. De nieuwe ochtendshow heeft echt een hele boost gegeven aan 538."

"En misschien leuk om te vertellen dat Radio 10 in december al twee weken marktleider is in 13+, dus echt in alle leeftijden. Dat komt door de Top 4000 én de nieuwe manier van meten van het NMO. Marktleider! Dus boven Radio 2 en boven Q-music," deelt Dave vol trots. "En Sky Radio is uiteraard helemaal in de kerstsfeer op dit moment, als The Christmas Station. En ja, het ziet eruit dat we daar ook weer heel veel Nederlanders mee bereiken en in de juiste stemming weten te brengen."

L1170860

Nog beter targetten met radio.

Niet alleen het succes van de verschillende Talpa Network zenders kwam aan bod, ook de toegevoegde waarde van radio werd besproken. 

Allard: "Dave vertelt net over de mooie plannen van onze eigen zenders, die natuurlijk heel belangrijk zijn. Maar we hebben nog veel andere zenders die we via OMS aanbieden aan adverteerders. En dat gezamenlijke bereik is nog groter. En daar in dat grote netwerk kunnen we nog beter kijken: welke zender past het best bij welke doelgroep en die kunnen we weer bundelen. Ons audio-netwerk wordt ook alleen maar groter."

"Je ziet sowieso dat onze radiozenders ongelooflijk veel bereik toevoegen in de mix. Zeker als het gaat om massabereik is radio in het leven van een consument, maar zeker voor alle adverteerders in de zaal ongelooflijk belangrijk en het groeit ook. De digitalisering van radio maakt het mogelijk dat we heel erg makkelijk doelgroepen kunnen segmenteren. We kunnen tegenwoordig op regio commercials uitspelen dus radio is een blijvertje." voegt Allard toe.

"En wij zeiden altijd 'het laatste moment voordat je in de winkel bent, is de radio' en nu gaan we dankzij de samenwerking met RetailMedia.One nog verder en maken we zelfs de stap naar in de winkel." 

L1180265

Brandend content bij Talpa Network.

We vertelde tijdens het event over onze plannen voor de grote programma's. Maar in 2024 hopen we ook weer veel mooie merken te verwerken in onze tv-formats of radio-programma's. En met onze social talenten en content creators merken tot leven in online content.

In deze video laten we een aantal voorbeelden zien van he afgelopen jaar. 

Allard Ruyl sloot de avond af met een mooie quote.

"Dankzij ons netwerk en unieke mix van media, van TV tot radio en van social tot retail, zorgen we dat jouw merk ook in 2024 overal te zien is. En zorgen we voor een nog grotere bekendheid en effectievere campagnes!"

Allard Schakels

#samenbereikjemeer

We willen iedereen bedanken voor hun aanwezigheid en kijken uit naar een mooi 2024!

En ben je nu benieuwd geworden wat Talpa Network voor jouw merk kan betekenen? Neem dan contact op via mediasolutions@talpanetwork.com

Scherm­Afbeelding 2023 12 21 Om 10.28.51 (2)